Moda na wykorzystanie do gotowania innych rodzajów soli niż zwykła sól kuchenna wzięła się z chęci poszukiwania nowych, zdrowszych odmian tej przyprawy. Jednym z rodzajów soli, którego popularność w Polsce wzrasta jest sól czarna. Jej nazwa wzięła się oczywiście od ciemnego koloru. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Skąd pochodzi czarna sól?

Szukając informacji o czarnej soli, a nawet chcąc ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z żywnością wegańską i wegetariańską łatwo się zorientujemy, że w Polsce pod nazwą czarna sól sprzedawane są tak naprawdę dwie przyprawy pochodzące z dwóch różnych części świata i różniące się nieco wyglądem, smakiem i właściwościami.

Pierwsza, nieco częściej spotykana, to czarna sól himalajska Kala Namak, nazywana też czarną solą indyjską, czarną solą Kala Namak indyjską, czarną solą himalajską czy po prostu czarną solą Kala Namak.

Kala Namak to sól kamienna powszechnie używana w Azji Południowej. Produkuje się ją w Bangladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie. Cechuje się charakterystycznym zapachem przypominającym zapach jaj. Składa się głównie z chlorku sodu oraz niewielkich ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Nie jest czarna, ale brązowo-brunatno-różowawa (w zależności od formy może przybierać różne odcienie).

czarna sól hawajska, czarna sól, Hawaje, sól hawajska
fot. Pexels

Inną popularną formą soli czarnej jest czarna sól hawajska. Pochodzi ona z wyspy Molokai, najmniej zaludnionej wyspy na Hawajach. Powstaje ona z wody oceanicznej, która najpierw jest filtrowana, a następnie przelewana do specjalnych mis wytworzonych z wulkanicznej skały. Następnie woda odparowuje, a sól miesza się ze składnikami mineralnymi, m.in. żelazem. Swoje szczególne właściwości oraz czarną barwę sól ta zawdzięcza jednak przede wszystkim zawartości aktywnego węgla zawartego w skale wulkanicznej.

Właściwości i zastosowanie czarnej soli

Sól czarna Kala Namak znajduje szerokie zastosowanie w danach kuchni indyjskiej. Jest ona składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Sama sól indyjska jest popularna między innymi dzięki wspomnianemu już zapachowi przypominającemu jaja. Z tego względu jest dodawana do wielu dań kuchni wegańskiej. Świetnie nadaje się np. do przyprawiania tofu, wegańskich jajek z ciecierzycy czy do wytwarzania wegańskiego majonezu.

czarna sól, przyprawy, Kala Namak, tofu, czarna sól indyjska, czarna sól himalajska
fot. Pexels

Kala Namak może być również stosowana jako sól do kąpieli. Zabieg powinien trwać ok. 30 minut, zaś temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury ciała. Według ajurwedy kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu. Wpływa pozytywnie na organizm w przypadku przeziębień, grypy, pomaga przy bólach mięśni i stawów oraz przy problemach skórnych (oczywiście przeciwwskazaniem do kąpieli solankowej są otwarte rany, skaleczenia, oparzenia itp.). Podobnie jak w przypadku innych rodzajów soli, takich jak np. sól iwonicka czy sól bocheńska, poleca się również moczenie nóg w osolonej wodzie.

Sól hawajska z kolei jest popularna m.in. ze względu na swój pozytywny wpływ na układ trawienny. Zawartość aktywnego węgla sprawia, że ma również właściwości antytoksyczne i uznawana jest też za przeciwutleniacz. Może pomóc przy bólach brzucha i wzdęciach, wykazuje także działanie antybakteryjne. Dla mieszkańców Himalajów od wieków była ona symbolem połączenia ze środowiskiem naturalnym. Można ją stosować zarówno jako przyprawę (pasuje dobrze między innymi do dań kuchni orientalnej oraz do dań rybnych), jak i do kąpieli solnych. Czarna sól hawajska stosowana jest również jako sól dekoracyjna. Ma gorzki, wyrazisty smak i lekko wędzony aromat.

Ile kosztuje czarna sól i gdzie ją kupić?

Czarna sól Kala Namak sprzedawana się w dobrze zaopatrzonych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, suplementami diety czy sklepach zielarskich – zarówno stacjonarnych, jak i online. Dostępna jest w postaci mielonej, w płatkach, kryształkach oraz w postaci bryłek do robienia roztworów solnych. Za kilogram tej soli zapłacimy ok. 10-15 zł (często sprzedawana jest też w opakowaniach po 500 g).

Czarna sól hawajska jest nieco mniej rozpowszechniona, ale ją również można kupić w Polsce (mniej więcej podobnych miejscach, co Kala Namak). Za opakowanie 30 gram zapłacimy od ok. 7 zł do ok. 15 zł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here